luni, 9 mai 2016

7. A saptea pecete - partea a doua




7.1. Trâmbiţa întâia

            7   Şi a trâmbiţat întâiul înger, şi s-a pornit grindină şi
                 foc amestecat cu sânge şi au căzut pe pământ; şi a ars   
                 din pământ a treia parte, şi a ars din copaci a treia
                 parte, iar iarba verde a ars de tot.

Interesant este faptul că, în anul 2012 mai puţin în  2013 după care  în 2014,  mulţi oameni din toată lumea povestesc că au auzit aceste trâmbiţe sunând. Ei au înregistrat aceste sunete venite din cer. Oamenii de ştiinţă încearcă să explice fenomenul, pe seama faptului că traversăm o perioadă de variaţii ale câmpului magnetic terestru în care se schimbă poziţia liniilor de forţă, în raport cu punctele geografice ale globului. Aceste variaţii de intensitate provoacă apariţia de falii în magnetosferă, în care intensitatea magnetică este mai redusă şi prin care pătrund către Pământ, radiaţiile cosmice dar şi radiaţiile caracteristice vânturilor solare. Aceste fenomene stau la baza formării aureolelor boreale la latitudini din ce în ce mai joase. Se presupune că tot ele sunt vinovate şi de apariţia sunetelor stranii venite din cer, care pot fi asemănate cu sunetele unei orgi cu aer sau a unor instrumente de suflat.   
Ipotezele pentru grindina şi focul amestecat cu sânge care cade pe pământ sunt mai multe. Transpunerea acestui verset în planul realităţii fizice, ne duce cu gândul la descrierea unei  căderi de meteoriţi de dimensiuni mici sau  medii, care ajung  pe pământ sau ard în atmosfera terestră. În anul 2013 venirea focului amestecat cu sânge din cer, s-a materializat prin căderea unui asteroid asupra pământului, care la 40.000 m înălţime a făcut explozie, împrăştiind  în jurul planetei multe fragmente mai mici. Acestea la rândul lor au generat dâre luminoase pe cer şi explozii, de o  mică   intensitate. La sol au ajuns bucăţi mici de rocă meteorică. Acest fenomen s-a resimţit în localitatea Celiabinsk din Rusia şi alte câteva localităţi din jurul acesteia, la 15 februarie 2013. Unda de şoc a exploziei principale a produs  rănirea mai multor persoane şi pagube materiale. În zonă au fost descoperite mai multe puncte de impact, unele fragmente au creat cratere cu diferite dimensiuni care au fost studiate de specialişti.  
     Căderea resturilor meteoritului şi a altor  meteori a durat până pe 12 aprilie, iar specialiştii au raportat peste o sută de explozii la intrarea lor în atmosferă. Ei susţin că aceşti meteori au rezultat din explozia iniţială, care a împrăştiat bucăţi din asteroid pe toată emisfera nordică a planetei. Acest fenomen a fost pus în evidenţă de satelitul de observaţii Suomi NPP,  care a înregistrat doar în perioada 15 - 28 februarie 2013 un număr de 92 de impacturi ale meteorilor cu atmosfera terestră.
Un alt meteor a făcut explozie pe cerul Arizonei SUA . Explozia a fost detaliată de mulţi oameni din Tuxon  şi Las Vegas.
O altă încercare de acest fel se prefigurează  în anul 2014.  La începutul acestui an, în luna februarie, sătenii din patru sate din judeţul Vrancea au raportat un meteorit care a căzut arzând şi a făcut explozie în jurul orei 23. El a fost însoţit şi de alţii meteori care au explodat în straturile superioare ale atmosferei, exploziile lor fiind auzite inclusiv din oraşul Focşani, timp de mai multe minute.
Un alt meteorit a făcut explozie în luna ianuarie 2015 care a luminat in  noaptea de 7 ianuarie la ora 03.08 mare parte din România. 
Specialiştii nu s-au putut pronunţa dacă aceşti meteori provin de la explozia asteroidului de la Celiabinsk, sau vin din spaţiul cosmic.
Unii dintre ei spun că poate fi o cădere de resturi cosmice pe pământ, provenite şi din cometa Ison. Aceasta mică cometă venită din extremitatea sistemului nostru solar, a fost descoperită în anul 2012. Despre această mică cometă   NASA a arătat că se deplasează cu o viteză moderată. Coada vizibilă este alcătuită din fragmente de rocă, gheaţă, vapori şi praf, cu o lungime de aproximativ 100.000 km, considerată destul de mică. Problemele au apărut la trecerea ei prin dreptul soarelui unde a fost supusă enormei sale forţe gravitaţionale şi de încălzire. Datorita acestui cumul de factori o parte din nucleul ei a făcut explozie. Sfărmarea în mai multe bucăţi a dus la apariţia de  resturi care au deviat de la traiectoria cometei, putând lua coordonate de coliziune cu planeta noastră. Odată intrate în atmosfera terestră superioară, praful şi particulele cosmice pot determina  îngheţarea instantanee a vaporilor de apă aflaţi în suspensie, determinând căderea grindinii pe mari suprafeţe de pământ;   bucăţile mai mari de rocă arzând pe traiectoria lor pot lovi solul, lăsând în urmă dâre sângerii pe cer, iar la sol posibile incendii.
Cred că mai există multe bucăţi de rocă care se află în vecinătatea planetei noastre şi care pot deveni oricând meteori sau meteoriţi căzători şi care nu au fost descoperiţi datorită dimensiunilor  relativ reduse.

… „ şi a ars din pământ a treia parte, şi a ars din copaci a treia parte,
  iar iarba verde a ars de tot.”  
  
     Incendierea unei suprafeţe atât de mari de pădure poate fi declanşată de o mare uscăciune şi creşterea temperaturilor aerului. Aceasta se poate datora unei găuri în pătura de ozon care apără pământul de razele solare sau ca urmare a unei puternice explozii solare.
La rândul său, stratul de ozon care reduce considerabil radiaţia ultravioletă, s-a subţiat în multe locuri, iar refacerea lui în mod natural este foarte lentă. Aceasta o datorăm industrializării neraţionale a omenirii, ca şi a folosirii staţiilor radio de mare putere.
Incendiile de pădure au fost şi vor fi permanent pe planetă, dar problema este, dacă această cantitate imensă de lemn va fi arsă într-un interval de timp scurt sau mai lung . Dacă acest lucru s-ar petrece într-un timp relativ scurt dezastrul ar fi inimaginabil.
     Cele mai mari întinderi arse de pădure au fost în anul 2000 în Statele Unite ale Americii, când au ars 560 mii hectare şi în  anul 2003,  când în Australia au ars 800 mii hectare pădure.
În anul 2005 am avut incendii în Australia, 80 de  mii de hectare, în Spania, 13 mii de hectare. În anul 2006, în Spania ard 155.mii  hectare de pădure, în anul 2007 în Grecia sunt distruse 200 de mii hectare, în Spania alte 85 de mii hectare şi în acest mod treptat, doar în şapte ani, se completează aproximativ 11 milioane de hectare. Adică aproape a treia parte din suprafaţa împădurită a planetei. Dacă arderea acestei mari suprafeţe ar fi fost în aceeaşi perioadă, adică într-un singur an,  am fi avut mari probleme
Dumnezeu s-a îndurat de noi, deoarece incendiile de pădure de până acum, au fost doar un avertisment pentru că nu s-au petrecut toate în acelaşi timp. De aceea trebuie să veghem la morala noastră, pentru că vedem ce amploare pot lua aceste fenomene distructive. 
 Datele au fost preluate de pe internet.



7.2. Trâmbiţa a doua

           8   A trâmbiţat, apoi, al doilea înger, şi ca un munte mare
                arzând în flăcări s-a prăbuşit în mare şi a treia parte din
                mare s-a prefăcut în sânge;
           9   Şi a pierit a treia parte din făpturile cu viaţă în ele, care
                sunt în mare, şi a treia  parte din corăbii s-a sfărâmat.

Muntele care arzând se prăbuşeşte în mare, este o parte din conul unui vulcan, situat în zona ţărmului unei insule, sau care se ridică semeţ direct din mare sau apele oceanului. Acesta este activ sau va deveni în scurt timp activ. Ca mărime trebuie să fie  suficient de înalt pentru a fi comparat cu un munte. Prăbuşirea unei părţi din conul vulcanic va produce un puternic val tsunami, care va scufunda a patra parte din navele din mările şi oceanele lumii. Nu cunoaştem precis câte vase navighează astăzi pe întreg pământul, dar putem aprecia că un sfert din numărul lor este un număr mare. Acest lucru poate determina o puternică perturbare a aprovizionării cu combustibil, alimente şi materii prime în multe ţări. Relaţiile comerciale şi economice vor fi afectate, iar pieţele de capital vor înregistra variaţii considerabile, deoarece multe state sunt tributare importurilor de tot felul şi astfel economia mondială se poate temporar dezechilibra.            
Dar, să analizam câţiva vulcani „candidaţi” de a produce, într-un viitor nu prea îndepărtat, acest eveniment.
Primul „candidat” este Cumbre Vieja situat în insula Santa Cruz de la Palma, lângă cunoscutele destinaţii turistice din insula  Santa Cruz de Tenerife, aflat la aproximativ 500 km de coasta Marocului. În 1971 a avut loc ultima lui erupţie, dar acum nu se întrevăd semne ale unei erupţii iminente. Cu toate acestea, există posibilitatea ca partea vestică a vulcanului să se prăbuşească, fenomen care ar produce un uriaş val tsunami, de peste 80 metri înălţime în zona de formare, care se va deplasa cu mare viteză şi va lovi coastele Braziliei, golful Mexic, coastele Statelor Unite ale Americii, cu o înălţime de 20-30 m. La fel vor avea de suferit şi coastele Spaniei, Portugaliei, Angliei, Olandei etc.,  producând pagube mari în tot bazinul Oceanului Atlantic. Se estimează zeci de mii de morţi, iar numărul navelor distruse va fi şi el mare, deoarece multe din vasele lumii navighează în aceste ape, sau se află  ancorate în porturile sale..
În partea de est  a Mării Mediterane ne atrage atenţia un alt vulcan numit Nisytros care astăzi arată ca  o insulă vulcanică de aproximativ 3 km pătraţi. Vulcanul a fost activ ultima oară în 1888, dar dă semne de reîncepere a activităţii. El este permanent monitorizat printr-un program al Uniunii Europene, deoarece s-a constatat că punga lui de magmă urcă prin scoarţă, ajungând la aproximativ 3 km de suprafaţă. În cazul unei explozii violente, ruperea conului vulcanic, prezintă un mare pericol pentru toate aşezările şi porturile din Mediterana.
In Indonezia avem o veche cunoştinţă a acestei scrieri, vulcanul Krakatau. Aşa cum am arătat, el a erupt violent în 1883 distrugând trei sferturi din insula cu acelaşi nume, situată între Sumatra şi Java, când a provocat un val tsunami de 40 de metri înălţime. Actualul con al  acestui vulcan se înalţă iar, pregătind terenul pentru o erupţie viitoare. Dar, în Indonezia sunt mai mulţi candidaţi la erupţii însoţite de ruperea conurilor vulcanice, care sunt activi în acest moment. Datele despre aceşti vulcani, au fost luate din diferite surse de pe internet.
Numai bunul Dumnezeu ştie de unde va porni acest dezastru.     

 „…şi a treia parte din mare s-a prefăcut în sânge”,

     Prefacerea mării în sânge poate fi cauzată nu numai de un violent tsunami prin moartea vieţuitoarelor din mări sau oceane, ci şi datorită altor factori.
O posibilitate este ca în momentul ruperii conului vulcanic şi a prăbuşirii lui în mare, o serie de compuşi toxici oxizi de fier, oxizi de mercur etc. să ajungă în apa oceanului şi să determine colorarea apei în roşu, omorând o mare parte dintre vieţuitoarele existente datorită toxicităţii. Astfel de substanţe pot ajunge în mări şi oceane şi prin acţiunea iresponsabilă a oamenilor, care fie deversează substanţe chimice din nave, fie deversează în mod iresponsabil tot felul de deşeuri chimice cu mare toxicitate în mare.     
O altă posibilitate este similară cu acţiunea Divină care s-a petrecut cu mult timp în urmă, relatată de Biblie în  Ieşirea – A doua carte a lui Moise cap.7, „Plăgile Egiptului”.
          20    Şi au făcut Moise şi Aaron cum le-a poruncit Domnul:
                  a ridicat Aaron toiagul său şi a lovit apa râului,
                  înaintea ochilor lui Faraon şi înaintea ochilor
                  slujitorilor lui, şi toată apa din râu s-a prefăcut în sânge.
          21    Atunci peştele din râu a murit, râul s-a împuţit şi
                  Egiptenii nu puteau să bea apă din râu; şi era sânge în
                  toată ţara Egiptului.  
După cum arată Radu Cerghizan, în lucrarea sa „Explicarea plăgilor Biblice”, se presupune că, culoarea roşie a apei a fost dată de dezvoltarea rapidă a unor „microorganisme unicelulare din grupa dinoflagelatelor, care colorează apa în rosu-sângeriu şi provoacă moartea peştilor.” Autorul ne asigură că acestea trăiesc câteva zile şi drept consecinţă, plaga durează puţin.
Dacă în Exodul era vorba de Nil, aici vedem că este vorba de a treia parte din mare şi de aici diferenţa  de mărime a fenomenului, cel scris în Apocalipsă fiind la o scară mult mai mare, decât cel din vremea lui Moise.
Actual, se constată o scădere a debitelor şi a concentraţiilor saline a curenţilor oceanici, a fluviilor care merg în oceanele lumii şi care transportă căldura de la ecuator către zonele reci şi invers.  Odată cu scăderea salinităţii, se micşorează şi  viteza de curgere prin ocean, lucru care poate schimba drastic clima de pe glob.  Din această cauză pot apare dezechilibre ecologice în micro şi macrosistemul oceanelor, făcând  posibilă înmulţirea explozivă a unor microorganisme asemănătoare celor din Nil, de pe vremea lui Moise, adaptate la condiţiile vieţii marine.
Categoric, trebuie să vedem că şi atunci, în vremea lui Moise, ca şi acum, când se va produce din nou o asemenea plagă, este voia aceluiaşi Dumnezeu, care, prin cuvântul său, declanşează acest fenomen într-un timp scurt şi la o asemenea scară. Noi sperăm că El ne va feri de asemenea catastrofe, dar să nu uităm că acest lucru depinde de morala şi de credinţa noastră.


7.3. Trâmbiţa a treia

            10  Şi a trâmbiţat al treilea înger, şi a căzut din cer o stea
                  uriaşă, arzând ca o făclie, şi a căzut peste izvoarele
                  apelor.
            11  Şi numele stelei se cheamă Absintos. Şi a treia parte
                  din ape s-a făcut ca pelinul şi mulţi dintre oameni au
                  murit din pricina apelor, pentru că se făcuseră amare.

La trâmbiţarea celui de al treilea înger vedem imaginea uni asteroid care vine din spaţiul cosmic către pământ. La intrarea în atmosfera densă terestră, prin frecarea sa cu aerul, datorită vitezei mari se aprinde ca o făclie şi loveşte pământul. Pe acest parcurs datorită frecării şi supraîncălzirii în coborâre prin atmosfera terestră, din el se desprind bucăţi de rocă mai mici sau mai mari care se răspândesc pe o suprafaţă însemnată. Din cauza temperaturii ridicate, în contact cu oxigenul atmosferic metalele componente oxidează. Oxizii sub forma de pulbere  pot cădea pe o anumită suprafaţă a Pământului, poluând izvoarele apelor curgătoare.
Această plagă este dată de Dumnezeu datorită necredinţei oamenilor şi din cauza profeţilor mincinoşi, care îndrumă la necredinţă aşa cum se arată în Vechiul Testament, prin cuvântul proorocului  Ieremia cap.9 intitulat „Plângerea proorocului. Ameninţări de la Dumnezeu”.  
          13   Şi Domnul a răspuns: "Pentru că au părăsit Legea Mea,
                 pe care le-am pus-o Eu, şi n-au ascultat glasul Meu,
                 nici nu s-au purtat cum le poruncea acel glas,
          14   Ci au umblat după îndărătnicia inimii lor şi în urma lui
                 Baal, cum i-au învăţat părinţii lor".
          15   De aceea, aşa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui
                 Israel: "Iată, îi voi hrăni cu pelin şi le voi da să bea apă
                 cu fiere, şi-i voi risipi printre popoarele.
Iar în Ieremia cap. 23  „Pedeapsă asupra păstorilor necredincioşi şi a profeţilor mincinoşi” se arată; 
          15   De aceea, aşa zice Domnul Savaot despre prooroci:
                 Iată, îi voi hrăni cu pelin şi le voi da să  bea apă cu
                 fiere, că de la profeţii Ierusalimului s-a întins
                 necredinţa în toată ţara.
Asteroidul despre care se scrie în versetul din Apocalipsă se numeşte Absintos, în greceşte acest nume este a doua parte a denumirii unei plante Artemisia Absinthium, care creşte în Palestina, cu gust amar şi care în cantitate mare este toxică pentru organism. Planta este asemănătoare cu Pelinul. Referitor la izvoarele apelor şi de unde provin ele, Biblia ne spune în „Facerea  Întâia carte a lui Moise la cap.2:
          10   Şi din Eden ieşea un râu, care uda raiul, iar de acolo se
                 împărţea în patru braţe.
          11   Numele unuia era Fison. Acesta înconjură toată ţara
                 Havila, în care se află aur.
          12   Aurul din ţara aceea este bun; tot acolo se găseşte
                 bdeliu ( o răşină mirositoare; na.) şi piatra de onix.
          13   Numele râului al doilea este Gihon. Acesta înconjură
                 toată ţara Cuş.
    14   Numele râului al treilea este Tigru. Acesta curge prin
            faţa Asiriei; iar râul al patrulea este Eufratul.
Din  Eden, adică din grădina Raiului, izvorăşte apa vieţii, apa primordială.  Din el izvorăsc cele patru ape Fison, Gihon, Tigrul şi Eufratul şi dacă materializam pe hartă acest loc, vedem că acestea toate izvorăsc din munţii din estul Turciei. Deci este posibil ca aceasta sa fie una din locaţiile impactului asteroidului prezis de Apocalipsă.
In spaţiul interplanetar din sistemul nostru solar, există trei zone cu asteroizi, rămase fie de la formarea sistemului solar, fie din ciocnirea şi spargerea unor foste planete. Prima, în ordinea depărtării faţă de Soare şi faţă de noi, este numită Centura de asteroizi. Asteroizii de aici sunt formaţi din resturi planetare şi  au corpuri dense, cu mărimea între câţiva metri şi câţiva kilometri. Aceste resturi cosmice sunt în număr mare,  estimat la peste 30.000 de corpuri. Această centură se găseşte între planetele Marte şi Jupiter, pe o orbită în jurul Soarelui. Mai departe de Soare găsim Centura Kuiper, care este formată din asteroizi proveniţi din materia primordială care înconjoară Sistemul Solar. Această centură este situată între 30 şi 50 de unităţi astronomice şi are în compunere peste 70.000 de asteroizi mari, de peste 100 km lungime. A treia centură se găseşte la extremitatea Sistemului Solar şi poartă numele de Norul lui Oort. Acesta este un nor de comete, şi asteroizi care se găseşte la aproximativ 50.000 unităţi astronomice la extremitatea sistemului solar. Se presupune că majoritatea asteroizilor şi cometelor care ajung în apropierea pământului,  provin din acest nor. El se compune din roci rămase de la formarea sistemului solar, într-o zonă destul de instabilă gravitaţional, unde se produc ciocniri şi devieri de traiectorie către zonele de gravitaţie mai mare.    
 Între cele trei centuri prezentate mai sus, există mulţi asteroizi de dimensiuni mici, care sunt greu de detectat şi care pot ameninţa Pământul în orice moment. Gravitatea ciocnirii cu planeta noastră este în funcţie de viteza şi masa asteroidului, de densitatea acestuia, şi de traiectoria pe care o are la intrarea în atmosfera terestră. Alţi factori sunt daţi de evoluţia lui în atmosferă, dacă se desface în bucăţi sau nu, dacă explodează în aer, sau prin ciocnire cu solul, de compoziţia chimică, adică de compoziţia lor în minerale, gaze, sau apă îngheţată, etc. Privind în viitor, cercetătorii de la NASA spun că există posibilitatea minimă de lovire a Pământului de către asteroidul numit Apophis în anul 2029, dar tot ei au precizat că aşteaptă noi date despre traiectoria lui, deoarece  la întoarcerea sa în jurul Soarelui, traiectoria lui va intersecta din nou orbita Pământului în anul 2036, dar încă nu se poate spune dacă sunt şanse de ciocnire cu planeta noastră. Mai multe state pregătesc programe spaţiale de detectare timpurie şi chiar de lovire a asteroizilor mari, care ar urma să intre în coliziune cu Pământul. Ne aşteptăm ca la nivelul anilor 2029 sa fie operaţionale asemenea programe. Lovirea cu o armă a unui asemenea de corp, în atmosferă şi chiar în spaţiu, poate determina spargerea lui în mai multe bucăţi mai mici, care pot crea efecte catastrofale pe o suprafaţa mult mai întinsă a planetei. Indiferent cum va evolua un asemenea eveniment, speranţa noastră de iertare, tot la Dumnezeu rămâne.